Strona Główna arrow Erasmus+ arrow Degustacja potraw greckich
Degustacja potraw greckich
26.01.2019.
25 stycznia 2019 roku w Zespole Szkolno-Wychowawczym w Huszlewie odbyła się degustacja potraw greckich. Uczniowie oraz nauczyciele mogli skosztować różnorodnych dań, poznać smaki kuchni greckiej. Kuchnia grecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Cechuje się zastosowaniem niewielkiej ilości składników. Ilość składników, którymi operowali greccy kucharze, była zdecydowanie mniejsza, niż w innych regionach świata, aczkolwiek nie przeszkodziło im to w stworzeniu różnorodności kulinarnej. W kuchni greckiej dominują śródziemnomorskie smaki, zdrowe produkty oraz nietypowe przyprawy. Cechami charakterystycznymi kuchni jest szerokie zastosowanie oliwy z oliwek, baraniny, pszenicy, liści winorośli, czosnku, ryb, ziół, papryki, pomidorów, orzechów, migdałów i sera feta.
 
Akcja została zorganizowana w ramach realizacji programu Erasmus+ w Szkole Podstawowej w Huszlewie.
 
następny artykuł »